perjantai 5. helmikuuta 2010

Hiilineutraali Primula?

Menin taas halpaan ja ostin leivän tämän takia.
Eihän minun mikään pakko ollut leipää ostaa, eikä se ollut luomua, mutta jos en olisi ostanut tuota leipää, en olisi muistanut mennä katsomaan Primulan sivuilta mitä tuo tarkoittaa. Siellä sanotaan asiasta näin: "Vastuullinen liiketoiminta on yksi Primulan arvoista. Toiminnassamme se näkyy vastuunottona myös ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. Tavoitteemme on siirtyä kohti hiilivapaata, ympäristöystävällistä tuotantoa ja koko toimintamallia."

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että Primulalla ei olisi minkäänlaisia hiilipäästöjä vaan sitä, että he pyrkivät minimoimaan ne ja toisaalta kompensoivat niitä tällä hetkellä. Näin ainakin sivujen mukaan. Vuonna 2009 Primula on laskenut hiilijalanjälkensä ja nyt he kompensoivat päästöt ja ovat siis ainakin omasta mielestään Suomen ensimmäinen elintarvikealan hiilineutraali yritys. Onhan se tietysti mahdollista.

Jaa. En tiedä onko tässä taas onnistuttu markkinoinnin puolella hyödyntämään ilmastonmuutosta vai onko Primula todella näin vastuullinen yritys. Sivuilla kerrotaan myös, että Primula on ryhtynyt myös sanoista tekoihin: "Uusi tuotanto- ja logistiikkakeskus, Primulan Herkkupaja, valmistuu Järvenpäähän syksyllä 2010. Primulan Herkkupaja rakennetaan mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen jättäväksi ja se täyttää korkeimmatkin ympäristöstandardit. " Tämän lisäksi pakkausmateriaalien suhteen on petrattu niin, että delituotteet on jo pakattu nopeasti maatuviin pakkauksiin ja leipienkin kohdalla pyritään tähän. Paljon hienoja sanoja. Jos näin on, niin hyvä. Skeptikko minussa tietenkin pohtii, että tässä on taas mainosmiehet olleet ajantasalla. Olisi myös mielenkiintoista tietää miten Primula kompensoi noita päästöjään. Siitä ei sivuilla ole mitään mainintaa.

Vähän googlettamalla löytyy kyllä aiheesta lisää tietoa. Löysin tällaiselle mielenkiintoiselle sivustolle jossa kerrotaan aiheesta lisää:


"Primulassa on laskettu vuoden 2008 kokonaisjalanjälki. Sen perusteella on arvioitu kuluvan vuoden jalanjälki, joka on 3027, 07 tn. Tästä 73 % tulee tuotantolaitoksista, 16 % kuljetuksista, 8 % työ- ja liikematkoista sekä 3 % myymäläleipomoista. Arvio koskee rakennusten ja prosessien energiankulutusta sekä kuljetusten ja matkustuksen vaatimaa energiaa.
Arvio perustuu GRI:n (Global Reporting Initiative) GHG-päästöjen raportointikäytäntöön, jossa rajaus tehdään perustuen suoriin (toiminnassa käytetyt polttoaineet) ja epäsuoriin (toiminnassa käytetty energia) päästöihin. Primulassa kompensoidaan vain omaa tekemistä, mutta tavoitteena on löytää jatkossa sellaisia kumppaneita, jotka vaikuttavat omalta osaltaan koko arvoketjun hiilineutraalisuuteen."

Siellä kerrotaan myös millä tavoin Primula päästöjään kompensoi. Yllätys yllätys, käy tietysti ilmi, että tämä samainen sivusto on juuri tämän kompensaatiopalvelun tarjoaja:

"Primula on kompensoinut WWF:n suosittelemaan Gold Standard -hankkeeseen, joka on Turkissa sijaitseva Mare-tuulivoimalapuisto. Primula on ostanut vapaaehtoisilta päästömarkkinoilta 4000 CO2-eqvivalenttitonnia päästöoikeuksia. Tämän vuoden lopullisen kulutuksen selvittyä ensi vuodelle jää arviolta n. 1000 päästövähennystonnia säästöön tulevalle vuodelle. Päästöoikeudet on ostettu ainoalta kotimaiselta palveluntarjoajalta, Nordic Offset Oy:ltä. "

Tämän perusteella sanoisin kyllä, että ei tainnut olla ihan pelkkää sanahelinää ja markkinointipuhetta. Toimiin on ryhdytty. Mutta mutta. Koska toimiin on ryhdytty vain omalta osalta, tarkoittaa se tietysti sitä, että esimerkiksi vilja josta leivät tehdään, ostetaan joltain muulta. Ja se joku muu ei välttämättä viljele aivan päästöttömästi ja ympäristöystävällisesti. Nyt kun siis vielä katsoisivat, että leivät ovat luomuja, niin päästäisiin oikeatsi ympäristöystävälliseen tuotanton. Sitä jäin kyllä ihmettelemään, että miksei noita faktoja löytdy tuolta Primulan omilta sivuilta, vaan siellä teksti on pelkkää sanahelinää. Eihän faktoissa sinänsä ole mitään hävettävää, varsinkaan kun toimiin on ryhdytty.

3 kommenttia:

  1. Käyhän tarkistamassa Primulan omilta sivuilta. Kyllä nuo samat faktat sieltäkin löytyvät. Tässä linnki Primulan omille sivuille: http://www.primula.fi/primulakonserni/primula-on-vastuunsa-tunteva-perheyritys/vastuullinen-liiketoiminta/faq/

    Järvenpään tehtaan avattua, Primula pyrkii uudistuksissaan myös valmistamaan luomuleipää. Primula on oikeasti vastuullinen yritys ja uudistuksia ja parannuksia on luvassa paljon lisää. Järvenpään Herkkupaja mahdollistaa paljon sellaista, mitä nykyisissä vanhoissa tiloissa ei voida toteuttaa.

    Terveisin: Primulan työntekijä

    VastaaPoista
  2. Kiitos Primulan työntekijälle kommentista. Jään odottamaan niitä luomuleipiä. Ja kyllä mä uskon että oikeasti vastuullisia ja ekologisiakin yrityksiä on olemassa. Sitä vaan törmää liian usein sellaiseen hämäävään viherpesuun, joka ei todellisuudessa olekaan kovin vihreetä.

    VastaaPoista
  3. Hienoa että Primulan työntekijä allekirjoitti kommenttinsa nimenomaan avoimesti Primulan työntekijänä eikä muuna. Sitäkin kuulee että yrityksen innostavat työntekijöitään kirjoittamaan anonyymisti firmansa puolesta, aivankuin jotkut olisivat NIIN innostuneita/kiinnostuneita ko. yrityksen asioista.
    Tervetuloa Primula Järvenpäähän

    Järvenpääläinen asiakas

    VastaaPoista